min nya bok

Ledarskap för förändring

mina 79 bästa misstag och annat värdefullt

 

Vilka är de största misstagen du gjort som ledare i förändringsprojekt? Och vad har du lärt dig? 

Jag har begått många misstag under mina 20 år som vd på olika företag i förändring. Det har utvecklat mitt ledarskap och min förändringskompetens, och i den här boken bjuds du på de 79 bästa misstagen – och lärdomarna de ledde fram till. Misstag är en konsekvens av att skapa nytt och ska ses som något värdefullt. 

Förändring innebär en svår utmaning för alla ledare och den här boken ger med sitt oväntade grepp tankeväckande insikter och handfasta råd för såväl den nytillträdde mellanchefen som det erfarna styrelseproffset. Jag mixar lustfyllt mina egna erfarenheter av förändringsarbete, innovation och digitalisering med klokskap från andra företagsledare, forskare och tänkare. Genom bokens 79 misstag och en ny förändringsmodell leder jag läsaren fram till tio praktiska principer för förändring.

Boken kom ut på Roos & Tegner förlag 2018.

Beställ på Adlibris eller Bokus. Finns även som ljudbok.

Respons från några som läst boken
"Jag har arbetat med ledarutveckling i över 20 år med tusentals chefer.  Pontus är den bästa chef jag träffat och han har aldrig valt de enkla uppdragen utan de utmanande med radikal förändring. Så när Pontus delar med sig av sina misstag – och principer – så läser man med stor behållning!"
– Ulf Johansson, professor i företagsekonomi, Lunds universitet

"Boken förmedlar djupa insikter genom en unik och systematisk reflektion, och punkterar samtidigt en rad myter. Boken synliggör nya samband för ledare och ger mycket matnyttigt också för styrelser. Det personliga berättandet och självdistansen lockar till sträckläsning!"
– Pia Gideon, styrelseordförande Action Aid och Klövern

"Jag önskar att jag hade läst boken tidigare i mitt yrkesliv! Den är full av goda råd och insiktsfulla lösningar för framgångsrikt förändringsarbete. Denna bok bör ingå i alla ledarutvecklingsprogram."
– Magnus Skiöld, styrelseordförande och f.d. vd Midroc Properities Group

"Det här är en bok för den som vill undvika att begå andras misstag och vill förstå hur man lär sig av sina egna. Författaren ger tänkvärda lärdomar för den som vill excellera som förändringsledare!"
– Jörgen Haglind, Senior Vice President Tetra Laval Group

"Pontus berättar på ett roligt och initierat sätt och visar vikten av att våga prova och lära sig. Det är avgörande för varje framgångsrikt innovationsprojekt. En både viktig och läsvärd bok."
– Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet

Skärmavbild 2018-04-04 kl. 13.59.27.png
Ibland definieras en förändring tydligast av det bortvalda.
modellen.png

Struktur och kapitelindelning för boken följer förändringsmodellen ovan där jag har sorterat in misstag och insikter. Modellen som jag har skapat är en produkt av verkligheten och byggstenarna är mina samlade erfarenheter som jag systematiserat och sammanfogat.